2010. június 10., csütörtök

Június a hangoskönyvek hónapja

Avagy mi történik a hangoskönyvek táján a nagyvilágban?

A Hangoskönyvkiadók Szervezete (APA - Audio Publishers Assosiation) azért tette hivatalosan is a hangoskönyvek hónapjává a júniust, hogy népszerűsítse a hangoskönyvek műfaját (formáját, tényét, jelenlétét, szellemét); továbbá hogy azokkal is megismertesse a hangoskönyvek élvezeti és a tanulásban betöltött szerepét, akik eddig ezzel nem vagy nem annyira voltak tisztában.

Az ünneplés többféleképpen is zajlik, az egyik letöltéssel és kölcsönzéssel fogalakozó kiadó (Simply Audiobooks)  heti egy ingyen hangoskönyvet kínál egy rövid regisztrációért cserébe.

A Szövetség is több módon próbálja elérni azt, hogy a köztudatba még jobban bekerüljön a hangoskönyvek előnyei (ezek szerint nem nagy nekünk van ezzel sok dolgunk itt Magyarországon):

Azokat a hírességgeket és médiaszereplőket kérték meg a hangoskönyvek népszerűsítésére, akik már valamilyen kapcsolatban állnak ezzel: vagy felolvasóként, narrátorként vagy csak személyes élvezőjeként ismerik és szeretik ezt a formát.

A "feladat" az volt, hogy a személyes varázsukat bevetve próbálják elérni, hogy  a hangoskönyv nagyobb hangot kaphasson ebben a hónapban a különféle médiumokban.

Másrészt június elsején a fenti közélet szereplők a közösségi média oldalakon aznap beszéljenek, beszéltessenek és beszélgessenek a hangoskönyvekről.

Mivel önhatalmúlag mi is beszálltunk ebbe a kezdeményezésbe (nem mintha nem ezt tennénk az év összes többi napján is :))

Miért érdemes neked is népszerűsíteni a hangoskönyveket? 
Ha többen ismerik, és szeretik meg a hangoskönyvet, az nagyobb forgalmat generál. Ha nagyobb forgalom van, nagyobb érdeklődé, az lehetőség a kiadónak is, hogy gyakrabban és több új hangoskönyvvel jelenjenek meg.

(Feltételezzük, hogy a bejegyzést olvasók mélyen elítélik az illegális hangoskönyv-letöltést, mert belátják, hogy ha nem fizetnek a hangoskönyvekért, azzal a piacot teszik olyanformán tönkre, hogy nem is várhatunk újabb címeket, nem számíthatunk jobbnál jobb hangoskönyvekre.)

A feladat azoknak, akik szeretnék népszerűsíteni a hangoskönyveket: 
  • Írj nekünk (info@hangoskonyvek.hu , írjd meg Facebookon vagy Twitteren): melyik a legnagyobb hangoskönyv-élményed? Ki a kedvenc előadód és miért? Mi a legkorábbi élményed ezzel a formával kapcsolatban?
  • Meséld el, hogy és hol és mit szeretsz hallgatni!
  • Mondd el ezeket barátaidnak is. Facebookon, twtteren, a honlapodon, füstjelekkel, mobilon, telefonon, ....
  • Ajánlj konkrét hangoskönyveket barátiadnak, ismerőseidnek! Nem tudsz választani? Hívj, írj és segítünk!
  • Melyik könyvet ajánlanád nekik, ha még soha nem találkoztak a hangoskönyvvel?

Nincsenek megjegyzések: