2011. augusztus 29., hétfő

Problémamentes tanévkezdés – ha maradt még kötelező olvasmány…

Petőfi Sándor: János vitéz
Itt van az augusztus. Lassan vége a nyárnak. A tanulók nagy bánatára megkezdődik az iskola. Persze a gyerekek úgy vélik, hogy egy hónap, az azért egy hónap. Milyen sok idő van még addig. A szülők véleménye ettől merőben eltér. A rohanó idő nem csak a szünet, játék, bolondság vége miatt fenyegeti iskolásainkat. Ekkortájt a kötelező olvasmányok elolvasásának és az olvasónapló elkészítésének határideje is vészesen közeledik.
Sok esetben hallottam tanuló éveim során, hogy „minden nap elolvasok néhány oldalt és akkor minden gond nélkül végzek szeptemberig”.  Ez persze az első adandó alkalommal elmarad. Görgetik maguk előtt a feladatok sorát. Mert milyen dolog az, hogy még nyáron is tanulni kelljen… A fejlődő technika lehetőséget ad ilyen célokra is. Utazás vagy strandolás közben a fiataloknak ciki egy több száz oldalas könyvvel a kezünkben rohangálni. Viszont mindenki fülében ott van az MP3 lejátszó. Ezt hallgatva feltűnés nélkül, napról napra közelebb kerülhetünk a könyv végéhez. Hogyan? Hangoskönyvvel.
Egyik szülő sem szereti, ha gyermeke a könnyebb megoldás felé nyúl, és az eredeti olvasmány helyett egy rövidített verzióval próbál eleget tenni kötelességének. A hangoskönyvvel nem egy rövid, néhol hiányos és félreértelmezett verziót ismer meg gyermekünk a klasszikus irodalom kihagyhatatlan darabjai közül. Hanem eredeti formájában ismeri meg ezeket a műveket. Hallgatni könnyebb a lebilincselő történeteket és a könyv tartalma is jobban átélhető a felolvasó „hangjátékával” tarkítva.
Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig
Egy másik nagy probléma lehet egy szülő életében, ha gyermeke esetleg nem lustaságból küzd az olvasással, hanem rajta kívülálló ok miatt. A hangoskönyv bizonyítottan segít a diszleksziásoknak. Egy ilyen eszköz segítségével könnyebben és eredményesebben javítható az olvasási képesség. Gondoljunk csak bele, mennyivel könnyebb lenne gyermekünknek, ha olvasás közben hallaná is a szöveget.
Tehát egy biztos, a szeptember csak rohan felénk. Viszont csak rajtunk múlik, hogy melyik utat választjuk a problémák áthidalására. A veszekedve megvásárolt és küzdelmek árán elolvastatott könyveket vagy a nyugodt és „család-barát” megoldást, a hangoskönyveket.

Nincsenek megjegyzések: