2010. október 18., hétfő

Érdekességek Rejtő Jenő életéből


Rejtő Jenő Budapesten született 1905-ben egy zsidó család harmadik gyermekeként, Reich Jenő néven. A magyarosítás során a Rejtő nevet választotta magának. Eleinte Lavery álnéven írta a regényeket, majd amikor jelentős sikereket ért el, bevallotta, hogy ő volt a szerzőjük. A  Nova Kiadó hatására felvette a P. Howard álnevet, mert a tapasztalatok azt mutatták, a vásárlók előnyben részesítik az angol írók munkáit. A vadnyugati regényeket Gibson Lavery néven írta.

Műveihez 1956 előtt csak a feketepiacon lehetett (borsos áron) hozzájutni; új kiadásban A láthatatlan légió jelent meg elsőként, 1957-ben a Magvető Könyvkiadónál. Ekkor állítólag a feketepiaci árusok megfenyegették a kiadó igazgatóját, hogy lelövik, ha kiad még egy Rejtő-regényt. Ezután azonban sorra jelentek meg regényei, 1966-tól az Albatrosz Könyvek sorozatban. Sok mű ezekben az években érte meg legelső kiadását. Ezen regényeket bátyja, dr. Révai Gyula rendezte sajtó alá. Hangoskönyvként 2005-től a Kossuth-Mojzer Kiadó jelenteti meg műveit. 

P. Howard álnéven írta Légiós regényeit, mint a Pokol zsoldosai; Menni vagy meghalni; A három testőr Afrikában; Az ellopott század. 
Western regényeit Lavery álnéven: Nevada szelleme. 
Humoros történetei: A szőke ciklon; Az utolsó szó jogán

Végül kis kedvcsinálásnak két filmrészlet:

Az első Rejtő-adaptációból részlet, melyet 1937-ben forgattak Kabos Gyula főszereplésével, akihez szoros barátság fűzte. Úrilány szobát keres.

A másik filmrészlet a Három testőr Afrikában, melyet Bujtor István rendezett 1996-ban. A francia idegenlégió sivatagi erődjében három jó barát romantikus kalandra készül. A titokzatos, gyönyörű szőke lány, Yvonne öccsét akarják felkutatni.  
 
Ha pedig szeretnél nyerni egy egész Rejtő-sorozat hangoskönyvet, nem kell mást tenned, csak részt venned játékunkban. A részleteket itt találod.>>

Jó szórakozást!



Nincsenek megjegyzések: