2010. november 3., szerda

A hangoskönyv története

A mai napig vannak olyan emberek, akik ha azt hallják, hogy hangoskönyv, nem tudják mi az. Pedig 2003 óta egyre több és több hangoskönyvet dobnak piacra a kiadók.  De utazzunk egy kicsit az időben:

1932. Igen. Bármily hihetetlen, ez az első évszám, amikortól „beszélő könyv”-ről beszélhetünk. Az Egyesült Államokban jelent meg először, kimondottan vakoknak szánták. Aztán kis késéssel ugyan, de hazánkban is elkezdték gyártani a hatvanas évektől kezdve. Bár igaz, hogy ezeket is látássérültek számára készítették, de a nagyközönség is hozzájuthatott. (Én például a 70-es években már rendszeresen kölcsönöztem ki a könyvtárból ezeket a kazettán hallgatható könyveket.)

De az igazi áttörést mégiscsak a 2003 hozta. Akkor jelent meg ugyanis az első hangoskönyv. - Ez nem összetévesztendő azokkal az évtizedekkel ezelőtt hallható hangjátékokkal, meselemezekkel, melyeket nem egy olvasó olvas fel. -  Innentől kezdve már könyvesboltokban, online áruházakban is meg lehet vásárolni a cd-ket.  Kínálatát tekintve széles a választék. A könnyen emészthető novelláktól kezdve a filozófiai témájú nehéz regényekig mindenből csipegethetünk. Verseket, meséket, krimit, Bibliát hallgathatunk. Mindenki talál kedvére valót. Mára már több száz hangoskönyvet árulnak a boltok. De nem is kell elmenni a boltig, hiszen online is megvásárolható, akár letölthető.

Ha még nem próbáltad őket, itt az idő, hogy kipróbáld. Nézz körül, hallgass bele, adj egy esélyt a hangoskönyveknek. Más élvezetet nyújt, mint a nyomtatott könyv, de semmivel sem kevesebbet.

Nincsenek megjegyzések: