2010. április 22., csütörtök

10 hangoskönyv, amit feltétlenül meg kell hallgatnod, mielőtt… tudod... (Szerkesztői gyűjtemény)

10 hangoskönyv, amit feltétlenül meg kell hallgatnod, mielőtt… tudod... (Szerkesztői gyűjtemény)

Hogyan állt össze ez a lista?
Egy könyvet egy dolog tud nagyon elrontani: ha rosszul van megírva. A hangoskönyv esetében emellé még hozzájárul egy olyan nem éppen elhanyagolható tényező, hogy a felolvasó hogyan adja elő a könyvet. Ugyanakkor a jó felolvasás az egekbe is emelheti a papíron esetleg nehezebben emészthető művet.
A felolvasó feladata, felelőssége nagyon nagy: meg kell találnia azt a hihetetlenül érzékeny pontot a túlmagyarázó, túldramatizáló felolvasás és a szenvtelen, érzelemmentes felolvasás között.
Jelen lista összeállításában a tényezők játszottak szerepet:
Szerkesztőink milyennek találják a felolvasást, a művet magát.


1. hangoskönyv
1.      HARRY POTTER ÉS A BÖLCSEK KÖVE    
      
Miért jó a regény maga?
Hogy a könyv miért jó, arról egy egész világnyi ember vitatkozik. Valakiket egyszerűen csak elvarázsol a mese és a tény, hogy a gyerekek (és a felnőttek) örömmel olvasnak.
De mivel az a toplista a mi szerkesztőségünk véleményén alapszik, szerintünk tehát.
Mi szeretjük ezt a könyvet. Az izgalmat, a mesét, a kalandot benne. A mély barátságot, hűséget, ami a kis szereplőket összeköti. Szeretjük Hermionét, mert igazi kis bosszantó okostojás, de a szeretnivaló fajtából. Szeretjünk, ahogy végigdörmögi a hét évedot és megingathatatlan hűséggel követi Harryt jóban-rosszban. És persze Harryt, mert bátor, ismeri a jó és a rossz közti különbséget már az első részben is.
Szeretjük, mert jó olvasni.
Miért jó a hangoskönyv?
A hangoskönyv, bár nem egy mai darab, még mindig megérdemli, hogy évente mindig újrahallgassuk.
Kern András felolvasása jó. Így tőmondatban.
A felolvasás folyamata azonban nem volt szokványos: a színész bár ismerte a regényfolyam körüli hajcihőt, magát az írást nem olvasta. Mindig csak 30-40 oldalt olvasott előre, így alakult ki az a – az első regényben még csak 15-20 karakterek – repertoár, mellyel egy egyes szereplőknek kölcsönzi a hangját.
A felolvasás nincs túljátszva, nincs túldramatizálva, ugyanakkor nem felolvasós, unalmas. Hanem egész egyszerűen tökéletes, pont megfelelő.
A Harry Potter és a bölcsek köve c. hangoskönyv 7 CD-n tartalmazza a regény teljes hanganyagát, mintegy 9 óra hosszan.

Nincsenek megjegyzések: