2010. augusztus 17., kedd

Rejtő-összes: Interjú Mojzer Mártával

Folytatjuk sorozatunkat, melyben a hangoskönyv-kiadással foglalkozó nagyszerű kiadók vezetőit kérdezzük a hangoskönyv-kiadással járó szépségekről és az ő kedvenc hangoskönyveikről.

Ezúttal Mojzer Mártával, a Kossuth Kiadó-Mojzer Kiadó vezetőjével beszélgettünk.

Mikor indult a Rejtő Jenő  hangoskönyv-sorozat?
2005-ben kezdtük el a Rejtő-sorozatot.

Eleve sorozatnak indult, vagy csak elkezdtétek és ez lett belőle?
Életműszerződést kötöttünk, ebből is következik, hogy az összes Rejtő művet ki szeretnénk adni. A sorozat gerincén található betűknek is jelentősége van. Most a REJTŐJENŐÖSSZ-nél tartunk.

A legtöbbet Rudolf Péter olvassa fel. Egyértelmű volt, hogy rá esik a választás, vagy volt-e "meghallgatás", vagy bármiféle "versenyeztetés"?
Mivel sokat mesélt arról, hogy egyik nagy kedvence Rejtő, egyértelmű volt, hogy Őt hívtuk először, és Ő lesz a sorozat fő hangja. Hozzáteszem, igazi színészi bravúrt igényel a látszólag könnyed szöveg, ami mögött valójában nagyon sok apró finomsággal kell megszólaltatni azt a rengeteg figurát, de erről maguk a színészek is szívesen mesélnek: Egy kis ízelítő Rejtő-hangoskönyveinkből, a Klubrádióban

Amelyeket nem ő olvassa fel, azok esetében mi alapján döntöttek a felolvasó személyéről?
Érdekes, hogy például a Piszkos Fred, a kapitány c. művet is Rudolf Péterrel szerettük volna elkészíteni, és azt mondta, bár nem szívesen adná másnak az egyik legjobb Rejtő címet, de szerinte Bodrogi Gyula hangjához jobban illene ez a karakter. Bodrogi Gyula arc poeticája az interpretálást illetően: „Rejtő halál komolyan mondja a legnagyobb baromságokat. És azt halál komolyan kell egy ilyen hangoskönyvben elmondani.”

Mely regényekkel folytatódik majd a sorozat?
A szőke cikon lesz a következő Kovács Patríciával, és az előző kérdésre visszatérve itt az történt, hogy Az ellopott futár után Kovács Patrícia jelezte számunkra, hogy kedvenc könyve Rejtőtől A szőke ciklon. Nem volt kérdés ezután, hogy ki olvassa fel. Csak az okozott egy kis nehézséget, hogy az esküvője előtti héten ért rá, így az esküvői előkészületek és izgalmak helyett csak olvasott-olvasott-olvasott…
Rengeteg javaslatot kapunk a folytatást illetően, nyereményjátékkal egybekötött szavazáson is folyamatosan jönnek a kedvencek, ez is meghatározza a sorozat folytatását.

Tudsz-e említeni érdekes esetet, vicces történetet, nagy bakit vagy éppen valamilyen technikai "baklövést"?
Reviczky Gáborral történt A három testőr Afrikában felvételén, hogy egyik nap olyan röhögőgörcsbe fulladt a felvétel, hogy aznapra le kellett állni a stábnak. A „bakiparádéba” is a legtöbb felvétel a Rejtő művekből került be, nem is annyira a bakik, mint a röhögésbe fulladt poénok miatt. Rejtő többedszerre olvasva is ugyanúgy megmozgatja a rekeszizmokat, és bizony kiderült, hogy egy-egy poén nagyobbat szól kimondva, mint olvasva.
Néhány baki a gyűjteményünkből:
Vidám percek a stúdióban Reviczky Gáborral
Rudolf Péter és a szlovák bennszülött


Neked melyik a kedvenced és miért?
Mindegyik eddig elkészült mű kedvencem, mindegyiket más miatt szeretek, van amit a sztori, van amit az előadásmód miatt. A hátralévők közül a Csontbrigád a kedvenc Rejtő könyvem.

Melyiket volt a legkönnyebb és a legnehezebb felvenni és miért?
Csak a legnehezebbet említeném: Azon a héten lett volna a Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára c. mű felvétele Kaszás Attilával, amikor örökre elment. Rudolf Pétertől nagylelkű gesztus volt, hogy később elvállalta Attila helyett, és a gázsiját is felajánlotta a Kaszás Attila Szellemi Hagyatékát Őrző Alapítvány javára (bankszámlaszám:11711009-20000741), de ugyanígy tett a rendező Magos György, és a stáb összes tagja is. Az eladott lemezek bevételéből a kiadó is támogatja az alapítványt. Lelkileg mindenkinek nagyon nehéz felvétel volt.

Mi a legnehezebb a teljes gyártás során (a mű kiválasztásától a polcokra kerülésig)?
Egy hosszú folyamat, amíg a polcra kerül a hangoskönyv, de minden téren professzionális csapat áll mögöttünk.A színészektől, a rendezőn a hangmérnökön keresztül, zenei szerkesztőig. A borítógrafikákat Korcsmáros Gáborék csapata, a színészek karikatúráját kiváló grafikusok, az utómunkákat a Drip csapata készíti. A gyártás után mehet a polcra az újabb hangoskönyv a sorozatból.

A legfrissebb Az előretolt helyőrség. Mesélnél róla pár mondatot?
Álljon itt csak ennyi, és ez magáért beszél: Reviczky Gábor "cukor nélkül szereti"...

Nincsenek megjegyzések: