2010. augusztus 31., kedd

Interjú Kazal Kolossal

A Kiadókkal készített beszélgetések sorozatát ezúttal a Varázsbetű Programcsalád  vezetőjével, Kazal Kolossal beszélgettünk. 
A Varázsbetű  Programcsalád az olvasási nehézségekkel küzdő gyerekeknek nyújt segítséget. Kézenfekvő, hogy számukra  a hangoskönyv is nagyszerű szórakozási és fejlesztési lehetőséget is kínál. Innen jött az ötlet, hogy elkezdenek hangoskönyv-kiadással is foglalkozni, vagy más megfontolásból indították el?
Valóban az volt a célunk, hogy a diszlexiás gyerekek kezébe adjunk hasznos és értékes segítséget. Az első gondolatunk nem pusztán a szórakoztatás, hanem inkább a tanulás segítése volt, ezért készítettük el első hangoskönyvünket, Jókai Mór A kőszívű ember fiai című regényét, mely a legtöbb iskolában kötelező olvasmány, és terjedelme, régies nyelvezete miatt sok gyermek számára nehézséget jelent.

Milyen előzetes érzéseik voltak a leendő hangoskönyvek sikerével kapcsolatban?
Azt reméltük, hogy a kötelező olvasmányok iránt folyamatos érdeklődés jelentkezik majd, és ez valóban így is történt. A szülők tudják, hogy így segíthetnek gyermekeiknek.
Mi alapján válogatták össze a kiadásra került könyveket?
Elsősorban gyerekek számára készítünk hangoskönyveket, részint meséket, részint kötelező olvasmányokat, de belekezdtünk egy szórakoztató ifjúsági sci-fi sorozat elkészítésébe is, Nemere István regénysorozatát rögzítjük, mely három jó barát űrbéli kalandjairól szól. Az első két regény már megjelent, a harmadik nyomdában van, a negyediknek pedig elkezdtük a felvételeit.
Az eddig megjelent hangoskönyveket mind Hatás Andrea olvassa fel. Hogyan találtak rá, hogyan esett rá a választás?
Andrea csodaszép magyarsággal beszél, és mély átéléssel adja át a leírt szöveget. Az ő szájából minden szereplő más és más hangon, új karakterként szólal meg. Erre ilyen magas színvonalon csak nagyon kevesen képesek. Ezért választottuk őt A kőszívű ember fiai előadására. A többi pedig már magától jött, hiszen Andreával jó és könnyű együtt dolgozni, hiszen nagyon igényes a munkájára.
Ettől függetlenül nézelődünk másfelé is, egyik hamarosan megjelenő meselemezünk előadója például Malek Andrea lesz.

Ön szerint mi a legszebb és a legnehezebb dolog a hangoskönyv-kiadásban?
A legszebb, hogy olyan gyerekek számára tesszük elérhetővé az irodalmat, akik számára olvasási problémáik miatt ez a szórakozási forma szinte elérhetetlen. A legnehezebb pedig talán az, hogy a hangoskönyvek illegális másolása és terjesztése az interneten sokkal egyszerűbb, mint a hagyományos, papíralapú regényeké.

Milyen visszajelzések érkeztek a hangoskönyveikkel kapcsolatban?
Az olvasók, hallgatók szeretik a hangoskönyveinket, gyakran kapunk olyan leveleket, melyben a kötelező olvasmányok feldolgozásának folytatására biztatnak minket. Sajnos ez nem mindig olyan egyszerű, van amikor szerző jogi akadályba ütközünk, máskor az egyre inkább szétágazó középiskolai tantervek jelentenek problémát.
Ön szokott hangoskönyvet hallgatni? Van  kedvence?
Igen, én magam is hangoskönyv-rajongó vagyok, sokat és sokfélét hallgatok, elsősorban a kocsiban, vezetés közben. A kedvencem mindig az, amit éppen hallgatok, de nagy élményt jelentett számomra – természetesen a saját lemezeinken kívül – a Tüskevár feldolgozása, a Harry Potter regények, illetve Csernus Imre és Esterházy Péter könyvei.
Milyen kiadványok megjelenését tervezik a közeljövőben?
Ahogy már említettem, folytatjuk Nemere sorozatunkat, mely összesen hat lemezből áll majd. Megjelenés előtt áll egy Móra Ferenc Mátyás meséiből készített válogatáslemezünk, melyen Malek Andrea mesél, szintén már a nyomdai munkálatok alatt van egy ismeretterjesztő írásokat, érdekességeket tartalmazó lemezünk, valamint folytatjuk mesesorozatunkat Hatás Andreával, hamarosan Andersen meséiből jelentetünk meg egy válogatást. Folytatjuk a kötelező olvasmányok feldolgozását is, de erről jelenleg még nem árulhatok el részleteket.

Nincsenek megjegyzések: